Φάβα Σαντορίνης

Ark of Taste logo.png

…ένα από τα πιο αρχαία όσπρια που είναι γνωστά στη Μεσόγειο.

Καλλιεργείται αποκλειστικά σε αυτό το νησί εδώ και 3.500 χρόνια (τα παλαιότερα ίχνη της βρέθηκαν στις αρχαιολογικές ανασκαφές του Ακρωτηρίου).  Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι πολύ μικρή (με διάμετρο περίπου 2 mm), στρογγυλή και επίπεδη και έχει έντονα κίτρινο χρώμα.

φάβα.jpeg

Αυτό το χλωρό μπιζέλι είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και, χάρη στο ηφαιστειογενές έδαφος και το κλίμα της Σαντορίνης, έχει μοναδική σύσταση και γεύση.

Παράγεται πάντα σε μικρές ποσότητες από σχεδόν κάθε οικογένεια του νησιού και είναι ιδιαίτερα ευάλωτο, καθώς μπορεί να καταστραφεί από έναν δυνατό άνεμο, ξηρασία ή ακραίο καύσωνα. Μετά τη συγκομιδή, οι σπόροι του φυτού αποξηραίνονται, στη συνέχεια εξάγονται από τους λοβούς τους και τέλος συσκευάζονται για πώληση.

Πριν μαγειρευτεί, η φάβα Σαντορίνης πρέπει να μουλιάσει για δύο ώρες. Μεταξύ των παραδοσιακών πιάτων που παρασκευάζονται από αυτό το όσπριο είναι ένα είδος χούμους, όπου τα μπιζέλια καθαρίζονται, βράζονται και αναμειγνύονται με κρεμμύδια. Στη συνέχεια σερβίρεται με κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και χυμό λεμονιού.

Previous
Previous

Λουκάνικα Μετσόβου

Next
Next

Σταφύλι Σανταμεριάνα