η κιβωτος της γευσης - slow food ark of taste
Σχετικά με το έργο
Η Κιβωτός της Γεύσης είναι ένας ηλεκτρονικός κατάλογος που αυξάνεται μέρα με τη μέρα, συγκεντρώνοντας αναφορές από ανθρώπους που βλέπουν τις γεύσεις των κοινοτήτων τους να εξαφανίζονται, παίρνοντας μαζί τους ένα κομμάτι του πολιτισμού και της ιστορίας της οποίας αποτελούν μέρος.
Χάρη στη συμβολή πολλών ανθρώπων, έχουμε καταγράψει χιλιάδες προϊόντα μέχρι στιγμής, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε. Έτσι, έχουμε θέσει έναν φιλόδοξο στόχο: να επιβιβάσουμε χιλιάδες προϊόντα στην Κιβωτό, εντοπίζοντάς τα σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Ο καθένας μπορεί να στείλει μια υποψηφιότητα.
Μπορείτε να βοηθήσετε κι εσείς!
Ιστορία
Η Κιβωτός της Γεύσης γεννήθηκε το 1996 με την ευκαιρία του πρώτου Salone del Gusto στο Τορίνο της Ιταλίας. Ένα χρόνο αργότερα γράφτηκε ένα μανιφέστο για το έργο, το οποίο καθόριζε τους στόχους του.
Το 1999, συγκροτήθηκε η ιταλική επιτροπή της Κιβωτού για τον προσδιορισμό των κατηγοριών προϊόντων και των κριτηρίων επιλογής. Το έργο της ιταλικής Κιβωτού ακολουθήθηκε από τη δημιουργία νέων επιτροπών σε πολλές άλλες χώρες που άρχισαν να εργάζονται για την καταγραφή των προϊόντων. Το 2002, στο Salone del Gusto, οι ομάδες αυτές συγκέντρωσαν τις εμπειρίες τους και δημιουργήθηκε μια διεθνής ομάδα εργασίας για τη σύνταξη ενός κοινού συνόλου κριτηρίων επιλογής, σχετικών με το διεθνές πλαίσιο.
Όπου δεν υπάρχουν τοπικές ή εθνικές επιτροπές Ark, οι υποψηφιότητες πηγαίνουν απευθείας στη διεθνή έδρα της Slow Food για να αξιολογηθούν. Το διεθνές γραφείο είναι επίσης υπεύθυνο για τη διαχείριση του ηλεκτρονικού καταλόγου.
Η Κιβωτός της Γεύσης
Η Κιβωτός της Γεύσης ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο συλλέγοντας μικρές ποιοτικές παραγωγές που ανήκουν στους πολιτισμούς, την ιστορία και τις παραδόσεις ολόκληρου του πλανήτη: μια εξαιρετική κληρονομιά φρούτων, λαχανικών, φυλών ζώων, τυριών, ψωμιού, γλυκών και αλλαντικών...
Η Κιβωτός δημιουργήθηκε για να επισημάνει την ύπαρξη αυτών των προϊόντων και να επιστήσει την προσοχή στον κίνδυνο να εξαφανιστούν μέσα σε λίγες γενιές.
Η γεωργική βιοποικιλότητα και τα μικρά, οικογενειακά συστήματα παραγωγής τροφίμων κινδυνεύουν σε όλο τον κόσμο λόγω της εκβιομηχάνισης, της γενετικής αλλοίωσης, της αλλαγής των καταναλωτικών προτύπων, της κλιματικής αλλαγής, της εγκατάλειψης των αγροτικών περιοχών, της μετανάστευσης και των συγκρούσεων.
Η Κιβωτός της Γεύσης καλεί όλους να αναλάβουν δράση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα προϊόντα πρέπει να ανακαλυφθούν εκ νέου και να επανέλθουν στο τραπέζι, και οι παραγωγοί πρέπει να υποστηριχθούν και να ειπωθούν οι ιστορίες τους. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση των άγριων ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, ίσως είναι καλύτερο να τρώμε λιγότερα ή καθόλου από αυτά, προκειμένου να τα διατηρήσουμε και να ευνοήσουμε την αναπαραγωγή τους.
Δείτε λεπτομέρειες για την Κιβωτό της Γεύσης στο σύνδεσμο της Slow Food, Ark of Taste
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΙΒΩΤΟ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ
*Τα κείμενα είναι μεταφρασμένα από τη σελίδα της Slow Food. Τα Ελληνικά προϊόντα της Κιβωτού της Γεύσης, μπορείτε να τα δείτε στον σύνδεσμο: Slow Food - Ark of Taste products in Greece
Παραδοσιακά επεξεργασμένο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Κορωνέικης ελιάς
Το παραδοσιακά αλεσμένο ελαιόλαδο της Κορωνέικης, συλλέγεται από άγουρες ελιές με πλήρη απουσία θερμότητας, χρησιμοποιώντας …
Παραδοσιακή Φέτα
Εδώ και αιώνες, το ελληνικό τυρί φέτα παρασκευάζεται από καθαρό πρόβειο γάλα ή από πρόβειο γάλα αναμεμειγμένο με …
Τουλουμοτύρι
Το τουλουμοτύρι είναι ένα τυρί που ανήκει στην οικογένεια των τυριών σε σακουλάκια, διαδεδομένο από την …
Θερμιώτικο τυρί Κύθνου
Το θερμιώτικο τυρί (επίσης γνωστό ως τυρί Κύθνου) είναι ένα τυρί από κατσικίσιο γάλα από το νησί της Κύθνου, που βρίσκεται …
Αχλάδι Στραβοράδι
Η Ικαρία, στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, αποτελεί ένα πολύ χαρακτηριστικό νησί τόσο από γεωγραφική όσο και από ιστορική άποψη,…
Ξινομυζήθρα Σίφνου
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό τυρί του κυκλαδίτικου νησιού της Σίφνου. Οι ντόπιοι το αποκαλούν…
Λουκάνικα Μετσόβου
Η παρασκευή λουκάνικων στην Ήπειρο, μια γεωγραφική περιοχή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, …
Φάβα Σαντορίνης
Αν και είναι ευρέως γνωστή ως φάβα Σαντορίνης, το φυτό Lathyrus clymenum είναι στην πραγματικότητα ένα είδος αρακά, …
Σταφύλι Σανταμεριάνα
Το σταφύλι Σανταμεριάνα είναι μια παραδοσιακή ποικιλία που καλλιεργείται στο χωριό Σανταμέρι…
Τυρόπιτα Πατμου
Η τυπική πατμιάτικη τυρόπιτα διαφέρει από την πιο συνηθισμένη ελληνική τυρόπιτα, η οποία αποτελείται από μια γέμιση τυριού τυλιγμένη σε στρώσεις σφολιάτας…
Νιότικο τυρι
Η Ίος είναι μέρος των Κυκλάδων και απέχει μόλις μία ώρα με το πλοίο από τη Σαντορίνη. Τα τελευταία χρόνια,…
Αμπέλι Μαυροτράγανο
Όταν η αφίδα της φυλλoξέρας κατέστρεψε τους ευρωπαϊκούς αμπελώνες στα τέλη της δεκαετίας του 1800, άφησε ελάχιστα αμπέλια ανέγγιχτα.
Καλαρρύτικο πρόβατο
Το Καλαρρύτικο πρόβατο είναι είδος ορεινού προβάτου που είναι ιδιαίτερα καλά προσαρμοσμένο σε υψόμετρα άνω των 1.300 μέτρων…