Γιάννης Μπαξεβάνης.jpg

Γιaννης Μπαξεβaνης

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης είναι ένας από τους σημαντικότερους ανανεωτές της ελληνικής κουζίνας, με σπουδές στην Ελλάδα και τη Γαλλία όπου εργάστηκε για έξι χρόνια (1986-92), σε βραβευμένα εστιατόρια.

«Γύρισα στην Ελλάδα και πρωτοπήγα σαν σεφ στην Κρήτη. Εκεί ανακάλυψα θησαυρούς: οι γιαγιάδες στα βουνά γνωρίζουν ακόμα την καταπληκτική τοπική χλωρίδα. Μου εμπιστεύτηκαν την γνώση τους και σήμερα αυτά τα βότανα είναι μέρος της μαγειρικής μου: το κάθε χόρτο έχει την δική του θεραπευτική και γευστική αξία»

Πολλοί παραξενεύτηκαν όταν για πρώτη φορά τόλμησε να σερβίρει σε απαιτητικούς πελάτες τα  ταπεινά άγρια χόρτα της Κρήτης, τα οποία μαζεύει μόνος του. Σήμερα όμως, πολλά χόρτα που ξανάφερε ο Γιάννης στα ελληνικά τραπέζια βρίσκονται και πάλι στις λαϊκές αγορές και ξανά καλλιεργούνται, πχ το σταμναγκάθι, ξεχασμένο λόγω της δυσκολίας συγκομιδής του, την  μολόχα που κάνει θαύματα στην μαγειρική, κλπ… αλλά και το χαρούπι- που είχε εξαφανιστεί από την ελληνική διατροφή- με το όποιο ζυμώνει το καταπληκτικό χαρουπόψωμο του και σήμερα πολλούς συναδέλφους το παρουσιάζουν στους πελάτες τους και το  βρίσκουμε πια στην αγορά.

Έχει εργαστεί σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια σε Ελλάδα και εξωτερικό: «Hilton» στο Στρασβούργο, “Elouda Bay”, “Εlounda Beach”, “Μirabello”, “Grecotel Mykonos Βlue”, “Grand Resort Lagonisi”,  “12 Απόστολοι”, “Κίτρινο Ποδήλατο”, “Hytra”, “Γιορτή Μπαξεβάνη”  κ. α.

Είναι γαστρονομικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο εξωτερικό για τον ΟΠΕ, στα Ηνωμένα Έθνη υπό την προεδρία της Ελλάδας, στο Fouquet’s στο Παρίσι, στα Culinary Institut of America της Νέας Υόρκης και του Σαν Φραντσίσκο και στην Ελβετία στο Lausanne-Palace, όπου και αναλαμβάνει επί 15 μέρες το φεστιβάλ Ελληνικής Γαστρονομίας με εξαιρετική ανταπόκρισή τόσο από το κοινό όσο και τα ελβετικά ΜΜΕ.

Είναι chef του πανέμορφου εστιατόριου ΑΡΚ στην Γλυφάδα και διευθύνει την κουζίνα του εστιατορίου Ελιά στο Ντουμπάι όπου βραβεύεται συνέχεια από το περιοδικό Time-Out ανάμεσα στα 10 καλύτερα ευρωπαϊκά εστιατόρια του Εμιράτου. Διευθύνει επίσης εκτός άλλων εστιατορίων όπως το “Ferryman” στην Ελούντα, την κουζίνα των Ξενοδοχείων “6 Κλειδιά” στο Πήλιο.

Είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών, και πριν 25 χρόνια ξεκίνησε μαθήματα μαγειρικής για παιδιά σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την «κακοφαγία», υποστηρίζοντας ότι και τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη γαστρονομική εκπαίδευση.

Το 1991 κατέκτησε στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό του Στρασβούργου στη Γαλλία το ασημένιο μετάλλιο.

Ανεδείχθη δύο φορές “Σεφ της Xρονιάς“ από τους αναγνώστες του περιοδικού “Status“.

Το 2006 βραβεύεται από τη Διεθνή Ακαδημία Γαστρονομίας σαν “Chef Ελπίδας του Μέλλοντος”.

Του απενεμήθη πολλά βραβεία Ελληνικής κουζίνας (χρυσοί σκούφοι) από το περιοδικό “Αθηνόραμα“.

Πολλά από τα εστιατόρια που εργάστηκε ή έχει αναλάβει την επίβλεψη, έχουν βραβευτεί στα καλύτερα του είδους του από ελληνικούς ή αλλοδαπούς φορείς.