C08D6A9E-F27C-47D4-829E-B2DF728432BA.jpeg

γιαννης στανιτσας

Αποφοίτησα από το IHTTI (International Hotel, Travel, Tourism Institute) στην Ελβετία αποκτώντας ταυτόχρονα τα Catering Management diploma και Diploma in Culinary Arts for Chef Training. Από τότε ξεκίνησα μια σειρά σεμιναρίων και εξειδικεύσεων με στόχο την ολιστική επιμόρφωση μου στον τομέα της Μαγειρικής Τέχνης και της Γαστρονομίας.

 Βρέθηκα δίπλα  στον Ισπανό chef Alain Devahive Tolosa, συνεργάτη του Ferran Adria, όπου διδάχθηκα τεχνικές μοριακής κουζίνας, στον Gaston Lenotre στη Γαλλία για τεχνικές στην παραγωγή φαγητού (κρέας και σάλτσες), στη Σχολή Carving της Σιγκαπούρης για 7 εβδομάδες διδάχθηκα το σκάλισμα λαχανικών και το σκάλισμα πάγου, στην Valhrona γνώρισα τη σοκολάτα, με τους Ισπανούς Jordi Butron και Xano Sauger έμαθα για τα γλυκά στο εστιατόριο, πέρασα από το Ritz Carlton, τον Bernard Louiseau και τον Christophe Larrat των εστιατορίων του Alain Ducasse. Μια συνεχής επιμόρφωση σε όλα τα θέματα παραγωγής, διαχείρισης και διοίκησης μιας κουζίνας.

Εργάστηκα σε κουζίνες μεγάλων ξενοδοχείων και εστιατορίων μεταξύ των οποίων το Hilton στο Άμστερνταμ, το Hilton στο Dunblane στη Σκωτία αλλά και το Hilton της Αθήνας. Συνεργάστηκα με τον Αστέρα στη Βουλιαγμένη, με το THE RITZ CARLTON HOTEL, στο WOLFSBURG της Γερμανίας, το LIFE GALLERY στην Αθήνα και το COSMOPOLITAN MAREBLUE HOTEL στη Ρόδο και πολλών ακόμη σε Κω, Μύκονο, Μάνη, Τρίπολη, Κρήτη, Κεφαλονιά, Σπέτσες, Πύλο, Πάρο, Άνδρο πριν κάνω το μεγάλο βήμα για την Αμερική όπου πλέον έχω μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων μου. Τιμήθηκα 3 φορές με Χρυσό Σκούφο, έλαβα 3 χρυσά μετάλλια σε εθνικούς διαγωνισμούς Μαγειρικής και 2 ασημένια στο 3ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ του 2005.

Yannis is passionate with traditional tastes and memories and he loves to renovate them into modern gastronomy on high level. Properly educated, efficient, with design skills loves to use pure material and fresh food in his recipes.

He is hard working, responsible, well organized and polite with excellent organizational skills. He managed to communicate work effectively within a team. He has good interpersonal and leadership qualities and he is also a keen motivator.

The last two years has been established his own Food and Beverage consulting company with a professional team.

PROFESSIONAL EXPERIENCE

EDUCATION

Graduated from Institute of IHTTI (International Hotel, Travel, Tourism Institute) – Switzerland

Food and Beverage Management diploma from IHTTI- Switzerland

Diploma in Culinary Arts for Chef Training

Certificate of outstanding performance in Culinary Skills

✓ STANITSAS FOOD & BEVERAGE CONSULTING/ COOKING/TRAINING

ʹ AQUA MARINE SOLIMAR HOTEL- CHANIA

ʹ SOLIMAR HOTELS

ʹ AENOS BOUTIQUE HOTEL- KEFALONIA

ʹ SIORRA VITORA- BOUTIQUE HOTEL- KERKYRA

ʹ SAZ CITY LIFE HOTEL- IOANNINA

ʹ ONAR VILLAS – ANDROS

ʹ PLEIADES VILLAS –SANTORINI

ʹ REX CITY –ART DECO HOTEL - KALAMATA

✓ ATLANTICA HOTELS- HOLIDAY VILLAGE MARMARI, KOS - EXECUTIVE CHEF

✓ XENODOXOS HOSPITALITY MANAGEMENT, ATHENS- GREECE - CORPORATE

EXECUTIVE CHEF

ʹ Doryssa seaside resort 5*- Samos island

ʹ Eden Sirens Village 4*- Samos island

ʹ Kythea resort 5*- Kithira island (pre-opening- opening)

ʹ Archontiko Kaltetzioti 4*-Kapsia Peloponnese

ʹ Zagori Suites 5*- Vitsa Zagori, Epirus

ʹ Tripoli city Hotel 5*- Tripoli, Peloponnese (pre-opening- opening)

✓ COSMOPOLITAN MAREBLUE HOTEL, IXIA, RODOS ISLAND- GREECE

5* resort hotel with 375 rooms and suites - EXECUTIVE CHEF

✓ LIFE GALLERY HOTEL-EKALI, ATHENS- MAMIDAKIS HOTEL (GREECE} –

EXECUTIVE CHEF

5* City Hotel- Small Luxury Hotel – Leading Hotel- Art Hotel of the world with

50 suites

✓ THE HILTON ATHENS HOTEL, GREECE- HILTON WORLDWIDE -SOUS CHEF

✓ GSTAAD PALACE HOTEL (5 star), Switzerland – SOUS CHEF

✓ THE RITZ CARLTON HOTEL, WOLFSBURG –GERMANY- 5***** STAR LUXURY

BOUTIQUE HOTEL

Aqua Restaurant 2 Michelin Star ** -JUNIOR SOUS CHEF

✓ HILTON DUNBLANE HYDRO HOTEL, DUNBLANE SCOTLAND, 5 * Hotel - chef de

Partie

✓ HILTON DUNBLANE HYDRO HOTEL, DUNBLANE SCOTLAND, 5 * Hotel - Demi

chef de Partie

✓ APHRODITE ASTIR PALACE BEACH, APHRODITE HOTEL, VOULIAGMENI, ATHENS

-GREECE

✓ 5 * Hotel - Commis cook

AWARDS

• As a chef so far I have 5 times been awarded the title ΅΅ GOLD TOQUE΅¨ from

magazine gastronomic ATHINORAMA

• 8 GOLD MEDALS in National culinary competition

• 5 SILVER MEDALS- 3rd Greek Gastronomy Festival 2005

• 2 SILVER MEDALS IN INTERNATIONAL FOOD COMPETITION

• Outstanding performance in culinary skills from Nestle Group- Greece

SEMINARS –COMPETITIONS

• Molecular Techniques: by Spanish chef ALAIN DEVAHIVE TOLOSA, o is a member

of the research team of world-renowned chef FERRAN ADRIA, and has worked for many

years at the No. 1 restaurant in the world, "EL BULLI" in Spain.

• The Ritz Carlton, Wolfsburg, Germany-Consultant Chef of the Ritz Carlton for

MEDITERRANEAN

• Gaston Lenotre, France- Four week’s kitchen Seminar in food production (Sauces-

Meat section)

• Bernard Loiseau, France – 3 Michelin Star, Relais Chateau- Gourmet Restaurant-

Seminar for 4 weeks

• Rougie Sarlat, Foies Gras ET Gastronomies’- Perigord France- 3 Days seminars

about Duck Foies Gras – Different Dishes

• Singapore carving school- 7 Weeks seminars for Ice and Vegetables carving

• Valhrona, Ecole de Chocolat Valhrona- 2 week’s seminar

• "Trilogy Restaurant", presenting dishes from 3 restaurants of Alain Ducasse,

SPOON / Paris, LOUIS XV (3 *** Michelin) / Monaco, PLAZA ATHENEE (3 *** Michelin) /

Paris by Chef Christophe Larrat

• Hotel Olympia International Food Contest

• 2ND International Culinary Trophee

• Attended the American Hotels & Motel Association for HACCP certificate

• Attended the Leir master Program in Holland (for teaching)

• Euro toque-Had the opportunity to participate in different seminars about the kitchen,

(Nutrition, Hygiene, HACCP) in London

• Stage-Seminars- Les Desserts de Restaurant- Barcelona—Anime par JORDI

BUTRON ET XANO SAUGER

• A Member of Greek Chef´s Club Association

• A Member WACS

• The May Fair Hotelier and Cusinier Club – One of the 45,000 members worldwide- A

vice president for Greece

• GOLD TOQUE -Awarded as one of the best restaurants in Greece for 2004--2005

from the magazine ´ATHINORAMA – AVENUE 103 -LIFE GALLERY HOTEL 5 STAR

HOTEL SMALL LUXURY HOTEL

• GOLD TOQUE –Awarded as one of the best restaurants in Greece for 2006 from the

magazine ATHINORAMA

• (For the Gourmet restaurant ‘RED” of multiplace Athinais. 5 STAR

CONTACT

YANNIS STANITSAS

Email: chefstanitsas@gmail.com

Telephone: +30 6937472728