Λευτέρης Λαζάρου.jpg

λευτερης λαζαρου

Η ιστορία

Γεννημένος από πατέρα καραβομάγειρα, ο Λευτέρης Λαζάρου δεν σκέφτηκε ποτέ να ακολουθήσει διαφορετική πορεία στη ζωή του, ανήσυχος γαστρονομικά, διαλέγει έναν διαφορετικό δρόμο.

Μια καινούρια κουζίνα αρχίζει να αναδύεται από την κουζίνα του Βαρούλκου. Η σούπα με το μελάνι σουπιάς, το καλαμάρι με το πέστο, το ριζότο με το χρυσόφυλλο κι ο λαχανοντολμάς με τον κιμά καραβίδας, είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που βγαίνουν και όχι μόνο ενθουσιάζουν το κοινό, αλλά στις μέρες μας πλέον φτάνουν να θεωρούνται κλασικά. H κολοχτύπα, η ζαργάνα, η κατσούλα και άλλα άσημα ψάρια και θαλασσινά βγαίνουν από την αφάνεια και γίνονται πρωταγωνιστές περίφημων δημιουργιών όπως η πεσκανδρίτσα στον ατμό με ρίζες σέλινου και γλυκό άσπρο κρεμμύδι Ζακύνθου. "Με προκαλεί το να ασχοληθώ με μια καλή, αλλά ταπεινή πρώτη ύλη" λέει ο ίδιος.

Το εστιατόριο αποκτά αναγνώριση και γίνεται σύντομα στέκι δημοσιογράφων, πολιτικών και καλλιτεχνών και επιχειρηματιών του ναυτιλιακού κόσμου.

Η διεθνής αναγνώριση φτάνει το 2002 με το αστέρι Michelin, το πρώτο που κατακτά έλληνας σεφ ο οποίος μάλιστα μαγειρεύει ελληνική κουζίνα. Η κουζίνα του Λαζάρου όμως δεν σταματάει εδώ. Συνεχίζει να είναι ανήσυχη και να εξελίσσεται. Η δημιουργική επέμβαση σε κλασικές συνταγές βάζει τον Λαζάρου μέσα σε εκείνους που άνοιξαν τον δρόμο για τη Νέα Ελληνική Κουζίνα της εποχής μας.

Βραβεία/διακρίσεις

  • Guide Michelin: Το 2002 ο Λευτέρης Λαζάρου ήταν ο πρώτος έλληνας σεφ που πήρε αστέρι Michelin, για το εστιατόριό του Βαρούλκο, το οποίο αστέρι διατηρεί έως σήμερα.

  • Χρυσοί Σκούφοι του περιοδικού Αθηνόραμα: Κάθε χρόνο από το 1993 το Βαρούλκο κερδίζει "Χρυσό Σκούφο" στην ετήσια τελετή που οργανώνεται από το περιοδικό Αθηνόραμα. Είναι το μόνο εστιατόριο με συνεχή παρουσία τόσα χρόνια. Από το 2009 το Βαρούλκο εμφανίζεται πρώτο στη λίστα των εστιατορίων με την καλύτερη ελληνική κουζίνα στην Ελλάδα.

  • Βραβεία Gourmet της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας: Το 2006 ο Λαζάρου παρέλαβε το "Βραβείο Συνολικής Προσφοράς" των Βραβείων Gourmet που οργάνωνε το ένθετο περιοδικό Gourmet της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας. Από το 2007 έως το 2011 (τα Βραβεία δεν συνέχισαν τη λειτουργία τους μετά) το Βαρούλκο έπαιρνε Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας στην Αθήνα, ενώ το 2008 είχε πάρει την ομώνυμη διάκριση.

  • Βραβεία "Άντρας της χρονιάς" από το περιοδικό Status: Το 2007 και το 2009 ο Λευτέρης Λαζάρου ψηφίστηκε "Σεφ της Χρονιάς" από τους αναγνώστες του περιοδικού Status.

Δραστηριότητες / Προώθηση της Ελλάδας στο εξωτερικό

Ο Λευτέρης Λαζάρου έχει πολύ δραστήρια παρουσία σε δραστηριότητες και συνέδρια, και συμμετοχή σε διεθνή γεύματα, ειδικά όσον αφορά την προώθηση της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό.

  • Το 2014 η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μαρία Δαμανάκη, ξεκινά την ελληνική καμπάνια "Αφήνω τον γόνο να γίνει γονιός" στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εκστρατείας “Inseparable” για την προώθηση της βιώσιμης αλιείας στην Ευρώπη και ανακηρύσσει τον Λευτέρη Λαζάρου έναν από τους τρεις πρεσβευτές καλής θέλησης για την καμπάνια στην Ευρώπη.

  • Τον Ιούνιο του 2013 ο Λαζάρου μαγειρεύει στο Βαρούλκο για το κλείσιμο της 8ης Τουρκικής-Ελληνικής συνάντησης της Chaine des Rotisseurs

  • Τον Σεπτέμβριο του 2008 είναι ο επίσημος προσκεκλημένος του δημάρχου του Σικάγο, Richard M. Daley, στο πρώτο Gourmet Festival του Σικάγο στο Millennium Park.

  • Το 2007 συμμετέχει στις "Greek Culinary Weeks" που οργανώθηκαν από το Kerasma (μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για την προώθηση του ελληνικού φαγητού, κρασιού και αποσταγμάτων στο εξωτερικό, στην οποία έπαιξε ενεργό ρόλο και ο ίδιος) σε συνεργασία με το μεγαλύτερο πολυκατάστημα της Ισπανίας “El Corte Ingles”. Για έναν μήνα τα 73 εστιατόρια των πολυκαταστημάτων σε όλη την Ισπανία, πρόσφεραν το μενού του “Kerasma” στους επισκέπτες τους, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ελληνικά πιάτα μαγειρεμένα από ισπανούς σεφ υπό την επίβλεψη του Λευτέρη Λαζάρου.

(http://www.kerasma.gr/UserFiles/KERASMA_MENU_ESP.pdf)

Δείτε επίσης τις συνεργασίες του με το περιοδικό Greek Gourmet Traveller του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

http://www.kerasma.gr/UserFiles/File/GREEKGOURMET_VOL_05.pdf

  • Το 2007 μαγειρεύει στο Gala Dinner στη λήξη του Copa América στο Club Náutico de Valencia στη Βαλένθια της Ισπανίας.

  • Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004, Αθήνα 2004, τον προσκαλεί να εκπροσωπήσει την ελληνική κουζίνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ, το 2000 στην Αυστραλία.

  • Το 1999 συνεργάζεται με το Υπουργείο Εξωτερικών για την προετοιμασία των επίσημων δείπνων του υπουργείου.

  • Το 1998 μαγειρεύει για τους προσκεκλημένους της ελληνικής κυβέρνησης στη Διεθνή Έκθεση HELEXPO στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

  • Έχει επίσης ταξιδέψει στην Αργεντινή, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμό Ελαιολάδου, προωθώντας το ελληνικό ελαιόλαδο και την ελληνική κουζίνα.

  • Έχει διδάξει μαθήματα ελληνικής κουζίνας σε μία από τις πιο διάσημες γαστρονομικές σχολές στον κόσμο, το Culinary Institute of America (CIA).

 

Τηλεοπτικές εκπομπές

Ο Λευτέρης Λαζάρου ήταν κριτής στο ελληνικό τηλεοπτικό παιχνίδι μαγειρικής MasterChef και τις δύο σεζόν που προβλήθηκε (2010 και 2012-13) αλλά και στο Junior MasterChef (2011-12).