Η μαυροελιά της Μεσσηνίας σε απευθείας μετάδοση...

elia.jpg

Η Μπριγάδα Slow food και η Κοινότητα της Πελοποννήσου διοργανώνουν εκδήλωση στα πλαίσια του TERRA MADRE SLOW FOOD με θέμα « η μαυροελιά της Μεσσηνίας» την Πέμπτη στις 19.00 μμ και η οποία θα μεταδοθεί διαδικτυακά.

Η ελιά Μαυρολιά (μεταφρασμένη κυριολεκτικά σημαίνει «μαύρη ελιά») είναι μια μοναδική, αρχέγονη, τοπική ποικιλία της Μεσσηνίας. Το προφίλ γεύσης της είναι φρουτώδες, σχεδόν πλούσιο, αλλά λεπτό.

Ο σκοπός αυτής της εκδήλωσης είναι συνεπώς η διατήρηση και προβολή αυτής της αρχέγονης ποικιλίας ελιάς.

Η εκδηλωση αφορά τη συγκομιδή των ελιών μαυρελιά, την εξαγωγή του πρώτου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου της χρονιάς και στη συνέχεια γευστική δοκιμή με παραγόμενα παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής με την συμμετοχή μελών μας παραγωγών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση και για να παρακολουθήσετε απευθείας τη μετάδοση, κάντε κλικ εδώ https://terramadresalonedelgusto.com/en/event/the-mavroelia-olives/

Ευχαριστούμε την Εύφορη Γη για το σχετικό οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό.

https://eforigi.com.gr/media/yendifvideoshare/assets/site/images/logo150x1025a59032ada245.png

Το υλικό του βίντεο θα το παρακολουθήσετε εδώ https://eforigi.com.gr/ekpompi/item/19650-diethnis-provoli-gia-to-messiniako-elaiolado-me-protovoulia-tis-brigadas-slow-food-vinteo-ekpompi-eyfori-gi?fbclid=IwAR2KdL5xSLhmAogAdiM6CFL8zlsubrau7QzVkGM-CJ3C5_SQX9S38rnj2ys  

Επιπλέον για όσους αναζητούν περισσότερες πληροφορίες,ακολουθούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της Μαυροελιάς .

Η περιοχή

Η ελαιοκομική καλλιέργεια στην περιοχή του Δήμου Πύλου-Νέστορος ξεκινά από αρκετά πίσω στον χρόνο, ακόμα και πριν τον βασιλιά Νέστορα (3000 π Χ). Η προϋπάρχουσα ποικιλία της περιοχής είναι η Μαυρολιά (ή Χωραϊτικη, ή Μεθωνιά) η οποία συναντάται μέχρι σήμερα στους ελαιώνες τις περιοχής μας, η Κορωνέικη είναι μια ποικιλία η οποία ήρθε αργότερα.

  Από την εποχή του βασιλιά Νέστορα η περιοχή, και κυρίως το Ανάκτορο του Νέστορα στον Άνω Εγκλιανό,  ήταν το κέντρο εμπορίου της Μεσσηνίας. Το ανάκτορο διατηρούσε την φύλαξη τον αγροτικών ειδών, καθώς και την απογραφή τους, και μέσω αυτού αναπτύσσονταν οι εμπορικές δραστηριότητες  με άλλους λαούς τις εποχής. Στο ανάκτορο γίνονταν αποθήκευση σε σιτηρά, κρασί και ελαιόλαδο. Όλα αυτά όμως είναι πράγματα του παρελθόντος, μιας και χάθηκαν με τα χρόνια και τους πολέμους που πέρασαν από τον τόπο μας.

Η οικογένεια

Η οικογένεια Καραμπότσος ξεκίνησε της εμπορικές της δραστηριότητες πριν το 1930 περίπου, με τον προ-πάππου μας Γεώργιο Καραμπότσο. Ο προ-πάππους έπαιρνε το καραβάκι από την Κορώνη και περνούσε τον Μεσσηνιακό κόλπο για να φτάσει μέχρι την Καλαμάτα και να πουλήσει ότι αγροτικό προϊόν διέθετε (κυρίως πατάτες και σταφίδες).  Η οικογένεια είχε ως περιουσία πολλές εκτάσεις από σταφίδες και σταφύλια, γενικά το αμπέλι ήταν η κύρια καλλιέργεια του χωριού, έτσι και το όνομα Αμπελόφυτο.

 Κατά το 1970 ο παππούς μας Αναστάσης Καραμπότσος ξεκίνησε και την δραστηριότητα του στο ελαιόλαδο, δημιουργώντας το πρώτο ιδιόκτητο ελαιοτριβείο με διαχωριστήρες (φυγοκεντρικό σύστημα) στο χωριό. Μέχρι το 1990 η δραστηριότητα στο ελαιόλαδο ήταν καθαρά παραγωγική, από το 1991 ξεκίνησε και η εμπορική δραστηριότητα, από τον πατέρα μας Γιώργο Καραμπότσο. Αρχικά το προϊόν πωλούντο προς Ελληνικές επιχειρήσεις της Καλαμάτας και σιγά-σιγά  άρχισε να συνεργάζεται με επιχειρήσεις του εξωτερικού και συγκεκριμένα της Ιταλίας . Το συγκεκριμένο εμπόριο ήταν σε χύμα μορφή και γινόταν με μεγάλα βαρέλια (αρχικά) και στην συνέχεια με φορτηγά βυτία. Από το 2009 ξεκίνησε την δική της εμφιάλωση και ανάπτυξη του brand της.

Το ελαιόλαδο

Στην περιοχή παράγεται ελαιόλαδο από δυο ποικιλίες, την Μαυρολιά (Οκτώβριος-Νοέμβριος) και την Κορωνέικη (Νοέμβριος-Γενάρης). Η συνολική ποσότητα παραγωγής, από την ελαιοποίηση, στην μονάδα της οικογένειας Καραμπότσος, ξεπερνάει τους 1500 τόνους σε ποιοτικό προϊόν, σε κάθε σεζόν παραγωγής, με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι Εξαιρετικό Παρθένο.

Οι ποικιλίες

Μαυρολιά. Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι τοπική και δεν συναντάται αλλού εκτός του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Προσωπικά κάνουμε προσπάθειες για Π.Γ.Ε.. Το ελαιόλαδο που παράγει έχει ήπιο προς μέσο φρουτώδες, με μεσαίο πικρό και πικάντικο (λόγω της ξερικής καλλιέργειας). Έχει γεμάτο σώμα με βουτυράτη αίσθηση και ελαφριά επίγευση από αμύγδαλο, το φρουτώδες της κατατάσσεται στα ήπια και ώριμα . Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε χλωροφύλλη το ελαιόλαδο έχει χρυσοπράσινο χρώμα. Επίσης, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο στα παλιά χρόνια την χρησιμοποιούσαν και ως τοπική επιτραπέζια ελιά. Συνοδεύει εξαιρετικά το ψητό ή μαγειρεμένο κρέας, τις σούπες και τα γλυκά.

Κορωνέικη.  Ποικιλία με υψηλή ελαιοπεριεκτικότητα, συναντάται σε όλη την Ελλάδα όπως και σε αρκετές περιοχές του εξωτερικού. Έχει μεσαίο προς υψηλό φρουτώδες και μεσαίο προς υψηλό πικρό και πικάντικο με αρκετή διάρκεια. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε χλωροφύλλη το χρώμα του ελαιολάδου είναι έντονο πράσινο. Έχει γεμάτο σώμα με κυρίως άγουρα αρώματα από αγκινάρα, πράσινο μήλο, βότανα και γρασίδι. Συνοδεύει εξαιρετικά το ψητό ψάρι, τα άγρια χόρτα, τις μπρουσκέτες και τα ψητά λαχανικά.

Previous
Previous

Η Μπριγάδα Slow Food παρουσίασε στο Cosmopolis Kavala

Next
Next

Τα ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΕΦ ΤΗΣ ΜΠΡΙΓΑΔΑΣ