Πασχαλινό Τσουρέκι με φυσικό προζύμι

magazine.chefsbrigade.gr_DIMITRIADIS.jpg

Η συνταγή για το Πασχαλινό Τσουρέκι είναι του σεφ Δημήτρη Δημητριάδη.

Υλικά

Για το προζύμι μείγμα Α
100γρ φυσικό προζυμι
65γρ αλεύρι για τσουρέκι
65γρ γάλα
20γρ ζάχαρη
Για την βασική συνταγή

Το μείγμα Α
95γρ ζάχαρη
22γρ γάλα
2τεμ αυγά
Ξύσμα από μισό πορτοκαλί
Μαχλέπι σκόνη 5γρ
Μαστίχα σκόνη 3γρ
Βανιλίνη 1γρ
Αλάτι 3γρ
Κάρδαμο σκόνη 2γρ
Βούτυρο λιωμένο 65γρ
Αλεύρι για τσουρέκι 340γρ

Εκτέλεση
Πρώτα ετοιμάζουμε το προζυμι μας ,6 ώρες πριν ξεκινήσουμε την συνταγή μας αναπιανουμε το προζυμι μας με τα υλικά που αναφέρονται στο μείγμα Α κ αφήνουμε σε ζεστό μέρος γύρω στους 24 βαθμούς.
Λιώνουμε το μισό βουτυρο μας σ ένα κατσαρολακι κ προσθέτουμε μέσα σε αυτό όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι κ φτάνουμε σε θερμοκρασία 25 βαθμούς ριχνουμε το μείγμα μας στον κάδο του μίξερ κ προσθέτουμε κ το μείγμα Α κ ανακατεύουμε στην μεσαία ταχύτητα επειτα προσθέτουμε το αλεύρι κ αφού έχουμε βάλει όλο το αλεύρι μας προσθέτουμε κ το υπόλοιπο βουτυρο το οποίο έχουμε λειωσει χτυπάμε με το τον γαντζο του μίξερ για 5 λεπτά κ βαζουμε το μείγμα μας σε μια μπασινα κ το σκεπάζουμε. Αφήνουμε το μείγμα για 2 ώρες κ επειτα κάνουμε 3 διπλωματα αν 1 ώρα, αφού κάνουμε τα διπλωματα αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο για 2 ώρες κ επειτα βαζουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.
Το επόμενο πρωί βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο αφήνουμε για 30 λεπτά κ επειτα κόβουμε στα 4 κ κάνουμε μπαλάκια ξεκουραζουμε για 10 λεπτά κ επειτα κάνουμε τα μπαλάκια μας σε σχήμα πούρου ξεκουραζουμε πάλι για 10 λεπτά κ επειτα ανοίγουμε τα ζυμαρια μας σε κορδόνια κ πλένουμε σε πλεξούδες.
Αφήνουμε να φουσκώνουν τα τσουρεκια για περίπου 5-8 ώρες μόλις φουσκώνουν αυγονουμε τα τσουρεκια μας εάν θέλουμε πασπαλίζουμε από πάνω με φίλε αμύγδαλο κ φουρνίζουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 160 βαθμός ψήνουμε για 40-50 λεπτά.
Αν θέλουμε μπορούμε να σιροπιάσουμε τα τσουρέκια μας μόλις βγούν από το φούρνο

 

Καλές γιορτές με υγεια.

Δημήτρης Δημητριάδης 

Previous
Previous

Κατσίκι γεμιστό, της Λαμπρής