Αρνί μπούτι φυλής Λήμνου στη γάστρα με ξινόμηλα, δαμάσκηνα και δενδρολίβανο

Γιώτα Πολυχρονίδου

Chef – Συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής

Εκπρόσωπος της Μπριγάδας των σεφ Slow food Μακεδονίας

Υλικά

1 ½ κιλό μπούτι

2 κ.σ. μουστάρδα

5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

5 κ.σ. ελαιόλαδο

Ζωμό ενός λεμονιού

200 ml κόκκινο κρασί

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 κλωνάρια δενδρολίβανο

2 κλωνάρια θυμάρι

1 φύλλο δάφνης

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ρίγανη

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες

2 καρότα, κομμένα σε μπαστούνια

2-3 ξινόμηλα μικρά, κομμένα σε φέτες

2 δαμάσκηνα, κομμένα σε φέτες

2 κλωνάρια δενδρολίβανο για το γαρνίρισμα

Κόκκους ρόζ πιπεριού

 

Εκτέλεση

Πλένετε το μπούτι, το σκουπίζετε και το χαράζετε σε δύο μεριές. Το αλείφετε με μουστάρδα, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια γάστρα και τσιγαρίζετε το μπούτι μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε το κρασί, το ζωμό λεμονιού, το κρεμμύδι, το δενδρολίβανο, το σκόρδο και το θυμάρι. Σκεπάζετε την γάστρα και ψήνετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για μία ώρα. Ανοίγετε τη γάστρα και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά. Αν έχουν εξατμιστεί τα υγρά του, θα προσθέσετε λίγο ακόμα κρασί. Κλείνετε πάλι τη γάστρα και ψήνετε για άλλη μια ώρα. Γαρνίρετε με φύλλα δενδρολίβανου και κόκκους ρόζ πιπεριού.

Next
Next

Φρικασέ μανιταριών με αρνίσια συκωταριά ΚΑΙ άρωμα περγαμόντο