Αρνάκι Λέσβου του Αμπελουργού με Λαδοτύρι, Μέλι, κυδώνια, σερβιρισμένο με Πατάτες Άχυρο και ντόπια πούλπα ντομάτας αρωματισμένη με Ούζο

Στράτος Ιωσηφέλλης

Executive chef

Ιδρυτικό μέλος της Μπριγάδας των σεφ Slow food Λέσβου

Υλικά:

Για το αρνί:

1 κιλό Μπούτι Αρνιού Λέσβου σε ρολό

15 γρ. Σκόρδο, λιωμένο

30 Αμπελόφυλλα

50 γρ. Βιολογικό Λευκό Ξηρό Οίνο Λέσβου

50 γρ. Μέλι θυμαρίσιου ΜΕΣΣΟΤΌΠΟΥ

5 γρ. Φρέσκο Θυμάρι

5 γρ. Φρέσκια Ρίγανη

100 γρ. Κυδώνια

200 γρ. Λαδοτύρι Λέσβου

Αλάτι

Πιπέρι

Για την σάλτσα:

300 γρ. ΠΟΎΛΠΑ Ντομάτας με Ούζο Μυτιλήνης

60 γρ. Ελαιόλαδο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΌ ΠΑΡΘΈΝΟ Λέσβου

100 γρ. Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

10 γρ. Σκόρδο, ψιλοκομμένο

50 γρ. Βούτυρο ΑΙΓΟΠΡΟΒΕΙΟ

Τρόπος Εκτέλεσης:

Για το αρνί:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Απλώνουμε το ρολό σε επιφάνεια εργασίας και το τρίβουμε με το σκόρδο.

Αλατοπιπερώνουμε καλά και από τις δύο μεριές.

Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα διπλάσιου μεγέθους από το ρολό και επάνω της απλώνουμε τα αμπελόφυλλα, φτιάχνοντας μια επιφάνεια αντίστοιχου μεγέθους με το αρνί.

Ακουμπάμε επάνω στα αμπελόφυλλα το αρνί.

Ραντίζουμε με το βούτυρο προσθέτουμε το κρασί, αλείφουμε με το μέλι, πασπαλίζουμε με το θυμάρι, τη ρίγανη και τακτοποιούμε σε όλο το μήκος του το Λαδοτύρι.

Με τη βοήθεια της λαδόκολλας αρχίζουμε να ρολάρουμε το αρνί και τα αμπελόφυλλα, όσο πιο σφιχτά γίνεται και το δένουμε με σπάγκο κουζίνας.

Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα, τη ραντίζουμε με αρκετό νερό και ακουμπάμε επάνω το ρολό και τα κυδώνια κομμένα στα 8.

Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 50 λεπτά*.

Αφήνουμε το ρολό να κρυώσει ελαφρώς, αφαιρούμε τη λαδόκολλα, τους σπάγκους και σερβίρουμε, κόβοντάς τα προσεκτικά σε μέτριες φέτες.

Για την σάλτσα:

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα αφήνουμε 3-4 λεπτά* να σοταριστούν.

Προσθέτουμε την πούλπα ντομάτας μαζί με λίγο νερό.

Αφού βράσει η σάλτσα μας.

Για τις πατάτες:

Κόβουμε τις πατάτες λεπτές σαν άχυρο,τις πλένουμε καλά και τηγανίζουμε σε 160-180 βαθμούς κελσίου.

*Όλοι οι χρόνοι ψησίματος είναι ενδεικτικοί και πιθανό να διαφέρουν από κουζίνα σε κουζίνα.

Previous
Previous

Πουρμάς- το γλυκό της χαράς (του γάμου) και των εορτών του Πόντου, περιοχή Μούζενας Τραπεζούντας

Next
Next

Σαλάτα καρότου (σαν τουρσί)