Πουρμάς- το γλυκό της χαράς (του γάμου) και των εορτών του Πόντου, περιοχή Μούζενας Τραπεζούντας

Jotta Mitsiou-Polychronidou

Υλικά

200 γρ. γιαούρτι

2 αβγά

150 ml σπορέλαιο

½ κουταλάκι αλάτι

200 ml νερό

800-1000 γρ. αλεύρι

250 γρ. βούτυρο λιωμένο

250 ml σπορέλαιο

800 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

300-500 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ μπόλ ανακατεύετε το γιαούρτι, τα αβγά, το λάδι, το αλάτι και το νερό. Συμπληρώνετε ανακατεύοντας το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη και να μην κολλάει. Την αφήνετε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, σε αλευρωμένο πάγκο χωρίζετε το ζυμάρι σε 4 ίσα μέρη, το ανοίγετε σε σχήμα ρολού και το κόβετε σε μικρά κομμάτια μεγέθους 5 εκ.. Συνολικά πρέπει να βγούνε 40 κομμάτια και για κάθε φύλλο θα χρειαστείτε 4 κομμάτια.  Ανοίγετε τα 4 κομμάτια στο μέγεθος της παλάμης,  βουτυρώνετε τα πρώτα τρία καλά, τα βάζετε το ένα επάνω στο άλλο και το τέταρτο το βάζετε χωρίς βούτυρο. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία έχοντας φτιάξει 8-10 τετράδες.  Κάθε τετράδα θα γίνει ένα φύλλο. Ανοίγετε τα φύλλα ένα-ένα, τα αλείφετε με το σπορέλαιο, ρίχνετε ζάχαρη  (όση παίρνει η παλάμη, λέει η πεθερά μου), το ίδιο και με τα καρύδια και τυλίγετε το φύλλο σε ρολό, διπλώνοντας τις άκρες.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα ταψί.

Τοποθετείτε τα ρολά μακρόστενα ή και κυκλικά στο ταψί, τα λαδώνετε, τα βουτυρώνετε και τα βάζετε στο φούρνο. Τα αφήνετε στους 200 βαθμούς στα πρώτα 10- 15 λεπτά μέχρι να αρχίσει το ψήσιμο τους και στη συνέχεια χαμηλώνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Χρειάζεται περίπου μία ώρα. Το βγάζετε και το κόβετε ζεστό στο μέγεθος που θέλετε.

Καλή επιτυχία!!!    

Καλά Χριστούγεννα με υγεία!

Previous
Previous

Από την Μεσσηνία με αγάπη το μέλος μας ταβέρνα « το Εξοχικόν» μας χαρίζει δύο παραδοσιακές συνταγές

Next
Next

Αρνάκι Λέσβου του Αμπελουργού με Λαδοτύρι, Μέλι, κυδώνια, σερβιρισμένο με Πατάτες Άχυρο και ντόπια πούλπα ντομάτας αρωματισμένη με Ούζο