Από την Μεσσηνία με αγάπη το μέλος μας ταβέρνα « το Εξοχικόν» μας χαρίζει δύο παραδοσιακές συνταγές

Στην Ορεινή Τριφυλία ο Δεκέμβριος παίζει σημαντικό ρόλο στην διατροφή των κατοίκων της καθώς είναι ένας δραστήριος μήνας. Η αναβίωση ενός εθίμου που πηγάζει από την αρχαιότητα "Τα Χοιροσφάγια", αποτελεί παράδοση για την βασική τροφή τον χοίρο στην περιοχή. 

Ο Χοίρος με το παστωμένο κρέας του, το λίπος, το λαρδί, η γλίνα, η οματιά και τα λουκάνικα θα τους έδινε τροφή για όλο το χρόνο. 

Η αρχαία συνήθεια, τόσο στον ελλαδικό τόπο όσο και στον ρωμαϊκό επέζησε μέσα στους αιώνες. Ενώ στην αρχή αποτέλεσε ένα έθιμο που αποσκοπούσε στην εξασφάλιση της καλής σοδειάς, στην πορεία έγινε αναπόσπαστο κομμάτι επιβίωσης και μοναδική πηγή κρέατος και λίπους των αγροτικών οικογενειών για όλη την χρονιά. Όπως λένε οι Ιταλοί της Πάρμας "Ο χοίρος είναι σαν τη μουσική του Verdi, δεν έχεις τίποτα να πετάξεις". 

Το χοιρινό λίπος αποτελεί αναμφισβήτητα μέρος της παραδοσιακής διατροφής. Το λίπος μαζί με το ελαιόλαδο ήταν τα βασικά λιπαρά της μεσογειακής κουζίνας. Καθώς η Ορεινή Τριφυλία ήταν φτωχός λαός και το λάδι ήταν λιγοστό, οι γιαγιάδες μαγείρευαν και έφτιαχναν τα γλυκά τους με λίπος. 

Εναποθέτω τις παρακάτω συνταγές όπου το βασικό τους στοιχείο είναι το βασιλικό λίπος, το οποίο είναι ένας είδος μαλακού ζωικού λίπους που περιβάλλει το νεφρό του χοίρου. Το χρησιμοποιούν για τα φαγητά, τα γλυκά, καθώς και για το άνοιγμα των φύλλων. Κάνει το φύλλο  πολύ τραγανό και αντέχει περισσότερο στις υψηλές θερμοκρασίες, εξασφαλίζοντας του μια κριτσινωτη υφή.

Κουραμπιέδες γεμιστοί~

Υλικά:

(Για τη ζύμη)

1κ βούτυρο 

½ φλ. γάλα χλιαρό 

6 κ.σ. ζάχαρη 

1 ½ κ.γ. σόδα 

2κ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

½ ποτήρι κονιάκ 

6 αυγά 

(Για την γέμιση) 

½ κ ζάχαρη 

1 κ.σ. κανέλα 

½ κ.γ. γαρύφαλλο 

3 κρόκους αυγό 

2 κ.σ. κονιάκ 

ανθόνερο (τόσο όσο η γέμιση να είναι υγρή) 

Εκτέλεση: 

Ψιλοκόβουμε τα υλικά για τη γέμιση και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας. 

Βράζουμε το βούτυρο για λίγα λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, αφού έχουμε διαλύσει τη ζάχαρη και ύστερα προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε τη σόδα που έχουμε διαλύσει με το κονιάκ και τέλος τα χτυπημένα αυγά (ζυμώνουμε καλά). 

Με ζέστη πάντα τη ζύμη              στη χούφτα μας και γεμίζουμε με δυο περίπου κουταλάκια γέμιση. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30 περίπου λεπτά. Μόλις ψηθούν ρίχνουμε το ανθόνερο και τη ζάχαρη άχνη που έχουμε κοσκινίσει νωρίτερα με 2 βανίλιες. 

Μελόπιτες 

Υλικά:

(Για το φύλλο) 

¾ ποτ λαδι 

1 κ.γ. αλάτι 

1κ αλεύρι 

1 ¼ ποτ νερό χλιαρό 

βασιλικό λίπος 

κανέλα 

Εκτέλεση: 

Βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι σε μια λεκάνη και τα τρίβουμε με τα χέρια μας. Προσθέτουμε χλιαρό νερό και ζυμώνουμε να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Στη συνέχεια ανοίγουμε το φύλλο σε λεπτές λωρίδες και αλείφουμε παντού με το βασιλικό λίπος και κανέλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 4-5 φορές, Διπλώνουμε σε ρόλο και στρίβουμε τις άκρες σε αντίθετη κατεύθυνση. Κόβουμε σε κομμάτια σε περίπου 4 εκατοστών το καθένα και ξανά ανοίγουμε σε πάχος λιγότερο από ένα εκατοστό. Τηγανίζουμε σε άφθονο ελαιόλαδο, τις μελώνουμε και τις σερβίρουμε ζεστές. Προαιρετικά ρίχνουμε από πάνω καρύδι ή αμύγδαλο καβουρδισμενο.

~Καλή Απόλαυση!!~

Previous
Previous

ΚΑΛΑΡΡΥΤΙΚΟ ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

Next
Next

Πουρμάς- το γλυκό της χαράς (του γάμου) και των εορτών του Πόντου, περιοχή Μούζενας Τραπεζούντας