ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑΚΙΑ από πρόβατο Μπούτσικο, ΞΥΝΟΓΑΛΟ ΚΑΙ ΛΑΔΙ ΔΥΟΣΜΟΥ
Ιωάννης Παρίκος
Executive chef
Ιδρυτικό μέλος της Μπριγάδας των σεφ Slow food
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
1 ΣΠΑΛΑ ΠΡΟΒΕΙΑ
1 ΚΑΡΟΤΟ
1 ΠΡΑΣΣΟ
2 ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟ
ΘΥΜΑΡΙ
1 ΚΡΕΜΜΥΔΙ
2 ΦΥΛΛΑ ΔΑΦΝΗΣ
100ml ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ
500ml ΖΩΜΟ ΚΡΕΑΤΟΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
10 ΦΥΛΛΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ
10 ΦΙΛΕΤΑ ΤΟΜΑΤΑΣ ΚΟΝΦΙ
100 ΓΡ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΤΡΙΜΜΕΝΗ
ΦΡΕΣΚΟ ΠΙΠΕΡΙ
100ΓΡ ΖΩΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΙ ΔΥΟΣΜΟΥ
30ml L ΛΑΔΙ ΔΥΟΣΜΟΥ
100ml ΞΥΝΟΓΑΛΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΠΑΛΑ ΑΡΝΙΟΥ
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε λίγο σπορέλαιο το αρνί και από τις 2 πλευρές και προσθέτουμε τα λαχανικά και τα αρωματικά και τα αφήνουμε να μαλακώσουν, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το ζωμό κρέατος. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την τοποθετούμε στο φούρνο για 2 ώρες στους 170 βαθμούς.
Όταν είναι έτοιμο αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα σουρώνουμε και κρατάμε τα υγρά και όσο το κρέας είναι ακόμη χλιαρό το ξεψαχνίζουμε και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
Βάζουμε το κρέας σε μια Μπασίνα και προσθέτουμε όλα τα υλικά σε μικρά κομμάτια.
Σε ένα ταψί στρώνουμε 5 φύλλα κρούστας λαδώνοντας τα, προσθέτουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με άλλα 5 φύλλα λαδώνοντας τα. Χαράζουμε την πίτα και ψήνουμε στους 170 για 45 λεπτά
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑ
Ανακατεύουμε ελαφράτο λάδι δυόσμου μαζίμε το ξινόγαλο