Ανοιξιάτικη Γαλόπιτα

Η Ανοιξιάτικη Γαλόπιτα ή Γαλατόπιτα, είναι ένα γλυκό που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αγροτική κουζίνα.

Χρονολογείται από τον προηγούμενο αιώνα και έχει καθιερωθεί στα αγροτικά νοικοκυριά, ως το γλυκό της κινητής εορτής λόγω Πάσχα, του Αγίου Γεωργίου.

Η σύνδεση με την εορτή αυτή δεν είναι τυχαία, μιας που σηματοδοτεί το πέρασμα των θηλαστικών στον απογαλακτισμό τους που πραγματοποιούταν στα τέλη Απριλίου.

Οι νοικοκυρές έχοντας στην κατοχή τους απόθεμα γάλακτος το οποίο συγχρόνως ήταν πλούσιο και αρωματικό, έφτιαχναν την παραδοσιακή γαλατόπιτα προκειμένου να το αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο.

Η συνταγή για την παραδοσιακή Γαλόπιτα έχει ως εξής:

Υλικά

12 ποτήρια κατσικίσιο γάλα

12 φρέσκα αυγά

2 ποτήρια σιμιγδάλι ψιλό

3 ποτήρια ζάχαρη

5 βανίλιες

2 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ

Ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση

Ενώνουμε όλα τα στερεά υλικά σε μια λεκάνη. Στην συνέχεια, βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα να βράσει, έπειτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά τα στερεά υλικά, ωσότου να δέσει το μείγμα.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και κατόπιν , χτυπάμε τα αυγά (ολόκληρα) και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.

Ρίχνουμε σε βουτυρωμένο ταψί Νο 40 και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου.

Καλό Πάσχα

Ταβέρνα "το Εξοχικόν"

Περιοχή Μεσσηνίας

Previous
Previous

Αρνίσια Σουβλάκια

Next
Next

Μαγειρίτσα με μανιτάρια, αρνισια συκωταρια και άρωμα περγαμοντου