Μπακλαβάς με παγωτό λουκούμι
Από το Σεφ Γιάννη Παρίκο
(Συνταγή της Σεφ για το Φεστβάλ Φυστικιού της Αίγινας 2021)
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΑΡΦΕ ΦΥΣΤΙΚΙ
60γρ φυστίκι
200γρ ζάχαρη
160γρ κρόκο
3γρ ζελατίνη
100γρ πάστα φυστίκι
600γρ σαντιγύ
ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΑ ΦΥΣΤΙΚΙΑ
30γρ νερό
80γρ ζάχαρη
150γρ φυστίκι
FINANCIER ΦΥΣΤΙΚΙ
375γρ βούτυρο
375γρ ζάχαρη
6 αυγά
375γρ πούδρα φυστίκι
50γρ κορν φλάουρ
50γρ πάστα φυστίκι
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
5 φύλλα κρούστας
Βούτυρο κλαριφιέ
Ζάχαρη κρυσταλλική
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΦΕ
Κάνουμε καραμέλα στους 120 ° C το νερό με τη ζάχαρη.
Αφρατεύουμε τα αυγά στο μίξερ και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Στρώνουμε το μίγμα σε ένα ταψί με ύψος 2-3 εκατοστά.
ΓΙΑ ΤΟ FINANCIER
Αφρατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τα αυγά και αφρατεύουμε για λίγο, και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Στρώνουμε το μίγμα σε ταψί με ύψος 2-3 εκατοστά.
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΣΤΙΚΙΑ
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε τα φυστίκια. Σε μέτρια φωτιά μαγειρεύουμε μέχρι να καραμελώσουν.
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
Απλώνουμε τα φύλλα, τα βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο και τα κόβουμε σε κομμάτια 5χ10cm. Ψήνουμε στους 160° C μέχρι να γίνουν τραγανά.