ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΙΤΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ ΞΙΝΟ, ΧΟΡΤΑ ΚΑΙ ΜΑΝΟΥΡΙ ΦΑΛΑΝΗΣ
Υλικά για 4 άτομα
Για την ζυμη
500γρ αλεύρι
120γρ νερό
8γρ ξηρή μαγιά
10γρ αλάτι 10γρ ζάχαρη
25γρ ελαιόλαδο
Για την γέμιση
500 γρ σπανάκι καθαρισμένο
2 τεμ πράσα ψιλοκομμένα
2 ματσάκια κρεμμύδι φρέσκα ψιλοκομμένα
250γρ σέσκουλα καθαρισμένα
1 μάτσο καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
1 μάτσο μυρώνια ψιλοκομμένα
1/2 μάτσο άνιθο ψιλοκομμένο
1/2 μάτσο μάραθο ψιλοκομμένο
100 γρ τραχανά ξινό
250γρ μανούρι Φαλάνης
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Μίνι ρόκα
Εκτέλεση
Κάνουμε πρώτα το ζυμάρι μας ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί για 10 λεπτά περίπου και μεταφέρουμε την ζύμη σε μια μπασίνα. Τη σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα .Έπειτα κόβουμε την ζύμη σε μερίδες των 120 γρ και ανοίγουμε το ζυμάρι μας σε πάχος 2 εκ .Περνάμε αμέσως το ζυμάρι μας από ένα σχαροτήγανο ή σχάρα ώστε να ψηθεί κ από της 2 πλευρές κ αφήνουμε να κρυώσει.
Φάρσα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σωτάρουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το πράσο, και αφήνουμε να μαραθεί καλά. Προσθέτουμε τα σέσκουλα κ έπειτα από 5 λεπτά το σπανάκι και ανακατεύουμε καλά ώστε να μαγειρευτούν. Προσθέτουμε τον τραχανά και λίγο νερό αν χρειαστεί. Μόλις είναι έτοιμος ο τραχανάς προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά (μυρώνια κ.τ.λ.)
Ανακατεύουμε καλά, βελτιώνουμε την γεύση στο αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να κρυώσει η φάρσα.
Στήσιμο
Παίρνουμε μια πίτα και βαζουμε από πάνω την φάρσα και το μανούρι, αφού το σπάσουμε με το χέρι μας. Τη βάζουμε για 6 λεπτά στο φούρνο και μόλις είναι έτοιμη, προσθέτουμε την ρόκα και περιχύνουμε με ελαιόλαδο.
Δημήτρης Δημητριάδης