ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΠΑΤΖΑΡΙΑ, ΜΟΥΣ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟΥ ΤΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ
Από το Σεφ Γιάννη Παρίκο
(Συνταγή της Σεφ για το Φεστβάλ Φυστικιού της Αίγινας 2021)
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
400 ΓΡ ΡΥΖΙ ΓΙΑ ΡΙΖΟΤΟ
1 ΚΡΕΜΜΥΔΙ
2 ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟ
ΘΥΜΑΡΙ
1 ΔΑΦΝΗ
30 ΓΡ ΣΧΟΙΝΟΠΡΑΣΣΟ
80 ML ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ
900 ML ΖΩΜΟ ΚΟΤΑΣ
300 ΓΡ ΠΑΤΖΑΡΙΑ ΒΟΛΒΟΥΣ
50 ML ΛΕΥΚΟ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ
50 ML ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
80 ΓΡ ΒΟΥΤΥΡΟ
60 ΓΡ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ
100 ΓΡ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ
50 ML ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
150 ΓΡ ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΕΝΟ
ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΤΖΑΡΙΑ
Τυλίγουμε τα πατζάρια με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν. Κόβουμε τα μισά πατζάρια σε κύβους 1χ1cm περίπου, kαι τα υπόλοιπα τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με το ελαιόλαδο και το ξύδι μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα.
ΓΙΑ ΤΟ ΡΙΖΟΤΟ
Σωτάρουμε κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και τη δάφνη για 4 λεπτά, και προσθέτουμε το ρύζι. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε σταδιακά το ζωμό. Προς το τέλος προσθέετουμε τα κομμάτια απο το πατζάρι, βούτυρο, παρμεζάνα, σχοινόπρασο και τελευταία στιγμή την κρέμα από τα πατζάρια μαζί με λίγα φιστίκια χοντροσπασμένα.
ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟΥ ΤΥΡΙΟΥ
Χτυπάμε το τυρί με την κρέμα γάλακτος στο μπλέντερ μέχρι να γίνει μια σφιχτή κρέμα.
ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΣΤΙΚΙ
Χτυπάμε σε μούλτι τα φυστίκια με λίγο αλάτι και αν χρειάζεται ελάχιστο σπορέλαιο μέχρι να γίνει παχύρευστη κρέμα και γαρνίρουμε με αυτό το ριζότο μας.