Μπάτουδο Νάξου
ΥΛΙΚΑ
Κατσίκι 8-10 κιλά
Μάραθο 2 ματσάκια
Μαϊντανό 2 ματσάκια
Δυόσμο 1/2 ματσάκι
Φρέσκο κρεμμύδι 1 ματσάκι
Ξερά κρεμμύδια 3τμχ
Σέσκουλα 1 μάτσο
Ρύζι γλασέ 800 γρ
Την συκωταριά από το κατσικάκι
Ελαιόλαδο 2 φλιτζάνια
Αλάτι, πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ψιλοκόβουμε την συκωταριά. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά. Κόβουμε τα ξερά κρεμμύδια σε μέτρια κυβάκια ή τα χοντροκόβουμε στο μουλτι. Σε κατσαρόλα ριχνουμε το ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο και ξεκινάμε να σωτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε την συκωταριά. Αφού πάρουν χρώμα, προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα χόρτα. Συνεχίζουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά και προσθέτουμε το ρύζι. Σωτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα μαζί με το ρύζι και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
Αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο το κατσικάκι και αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε την κοιλιά και κάνουμε με χοντρή βελόνα και σπάγκο.
Τυλίγουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 4 με 5 ώρες.
Επειδή στους περισσότερους οικιακούς φούρνους δεν χωρά ολόκληρο το κατσικάκι, μπορούμε να το κάνουμε με μισό κατσίκι αλλά προτιμώντας το μπροστινό μέρος.
Μαρία Διακάτου