Χταπόδι τηγανιτό με σκορδαλιά από φυστίκι αιγινης και μαρμελάδα εσπεριδοειδών

Από το Σεφ Γιάννη Στανίτσα

(Συνταγή του Σεφ για το Φεστβάλ Φυστικιού της Αίγινας 2021)

Υλικά για 4 πιάτα

Για το χταπόδι

1 χταπόδι φρέσκο ή Τ3 Μαρόκου

1 πορτοκάλι

2-3 δάφνες

150 γρ. ξερό κρεμμύδι

φρέσκο δεντρολίβανο

4-5 τεμάχια αστεροειδή γλυκάνισο

3 σκελίδες σκόρδο

100 γρ.  λευκό ξύδι

150 γρ. λευκό κρασί

80 γρ. ελαιόλαδο

 Κόβουμε το χταπόδι σε πλοκάμια και το μαρινάρουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί , και τα σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στον φούρνο 180 βαθμούς για 1 1/2 ώρα.

 

Για το τηγάνι -πανάρισμα

 50 γρ. αλεύρι

50 γρ. καλαμποκάλευρο

50 γρ. κορν φλάουρ

1 λεμόνι

φρέσκο θυμάρι

 Πανάρουμε το κάθε πλοκάμι στο μίγμα και τηγανίζουμε σε φριτέζα . Όταν είναι έτοιμο, σε μια μπασίνα το ανακατεύουμε με λίγο ξύδι και ούζο. Σερβίρουμε.

 

Για την Σκορδαλιά Φιστίκι Αιγίνης

150 γρ. ψίχα ώμο φιστίκι Αιγίνης

3 -4 σκελίδες σκόρδου

100 γρ. ελαιόλαδο

100 γρ. καλαμποκέλαιο

30 γρ. λευκό ξύδι

150 γρ. ψητές πατάτες στο φούρνο

αλάτι

πιπέρι

Περνάμε το φιστίκι Αιγίνης στο φούρνο στους 160 βαθμούς για 10 λεπτά και μετά το πολτοποιούμε στο thermomix ή σε κάποιο μπλέντερ. Σταδιακά προσθέτουμε το σκόρδο και το ξύδι. Προσθέτουμε τις ψημένες πατάτες και το λάδι, και στο τέλος αλάτι και πιπέρι.

 

Για την μαρμελάδα εσπεριδοειδών

 3 πορτοκάλια

1 λάιμ

1 λεμόνι

300 γρ. μηλοξυδο

300 γρ. ζάχαρη

2 φύλλα ζελατίνης

Πολτοποιούμε όλα τα υλικά μαζί στο thermomix έκτος από τις ζελατίνες. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα για 10 λεπτά και δένουμε με τις ζελατίνες (αφού πρώτα τις έχουμε μουσκέψει σε κρύο νερό).

Previous
Previous

Σαλάτα καρότου (σαν τουρσί)

Next
Next

Κουνελάκι σέλα γεμιστό με φιστίκι